Zelf thuis klussen? Neem deze 6 tips in acht!

Zelf klussen rond het huis kan een leuke en nuttige activiteit zijn. Het kan je helpen om geld te besparen en je eigen vaardigheden te ontwikkelen. Er zijn echter wel enkele dingen die je nodig hebt om veilig en effectief te kunnen klussen. In dit artikel bespreken we welk gereedschap je nodig hebt, geven we zes tips over hoe je veilig kunt klussen en leggen we uit welke klussen je zelf kunt doen en welke je beter aan een professional kunt overlaten.

Gereedschap dat je nodig hebt

Om te kunnen klussen heb je enkele basisgereedschappen nodig. Denk bijvoorbeeld aan een hamer, schroevendraaiers, een zaag, tangen en een boormachine. Verder heb je ook specifieke gereedschappen nodig voor bepaalde klussen. Zo heb je bijvoorbeeld een kitpistool nodig om kit aan te brengen en een tegelsnijder om tegels te snijden.

Tips voor veilig klussen, ook thuis!

Om veilig te kunnen klussen, ook wanneer je thuis bezig bent, is het goed als je rekening houdt met de volgende 6 tips:

 1. Zorg voor een goede voorbereiding: voordat je begint met klussen is het belangrijk om een goede voorbereiding te treffen. Lees de instructies en bekijk eventueel filmpjes over hoe je de klus moet aanpakken. Maak een plan en zorg dat je alle benodigde gereedschappen en materialen bij de hand hebt.
 2. Draag beschermende kleding: bij het klussen kunnen er allerlei gevaren op de loer liggen. Draag daarom altijd beschermende kleding, zoals een veiligheidsbril en werkhandschoenen. Dit kan voorkomen dat je letsel oploopt.
 3. Werk veilig op hoogte: als je op hoogte werkt, bijvoorbeeld bij het schilderen van een plafond of het plaatsen van dakpannen, is het belangrijk om veilig te werken. Gebruik een stevige ladder of stelling en zorg dat deze goed vaststaat.
 4. Gebruik gereedschap veilig: gebruik gereedschap altijd op de juiste manier en let goed op de veiligheidsvoorschriften. Zorg dat het gereedschap in goede staat is en vervang het bij beschadigingen.
 5. Werk geordend en schoon: een opgeruimde en schone werkplek is niet alleen veiliger, maar werkt ook prettiger. Zorg dat je gereedschap geordend ligt en dat je geen rondslingerende spullen hebt liggen.
 6. Vraag hulp indien nodig: sommige klussen kunnen te groot of te complex zijn om alleen aan te pakken. Schroom niet om hulp te vragen indien nodig. Dit kan voorkomen dat je letsel oploopt of de klus niet goed uitvoert.

Welke klussen kun je zelf doen en welke laat je aan een professional over?

Er zijn enkele klussen die je zelf kunt doen en enkele klussen die je beter aan een professional kunt overlaten. Hieronder geven we enkele voorbeelden.

Dit is wat je zelf kunt doen rond het huis:

 • Schilderwerk binnenshuis
 • Monteren van meubels
 • Kleinere reparaties aan deuren, kozijnen en sloten
 • Tuinonderhoud
 • Kleine elektrische klussen, zoals het plaatsen van stopcontacten of lampen

Deze klussen kun je liever overlaten aan een professional:

 • Elektrische klussen waarbij er meer complexe bedrading aan te pas komt
 • Grote verbouwingen
 • Dakreparaties
 • Gas- en waterleidingwerk
 • Gevelreiniging en renovatie

Het is belangrijk om je eigen vaardigheden en kennis goed in te schatten voordat je aan een klus begint. Bij twijfel is het altijd beter om een professional in te schakelen, zodat de klus veilig en goed wordt uitgevoerd. Zelf klussen rond het huis kan uiteindelijk een leuke en nuttige activiteit zijn, maar het is wel belangrijk om de nodige voorbereidingen te treffen en veilig te werken. Zorg dat je het juiste gereedschap hebt en draag beschermende kleding. Werk geordend en schoon en vraag indien nodig om hulp.

Bedenk welke klussen je zelf kunt doen en welke je beter aan een professional kunt overlaten. Door deze tips te volgen, kun je veilig en effectief klussen rond het huis.